Atlas’ın Haziran 2015 sayısında okurlarına armağan ettiği “Pedalla Türkiye” kitabı, her seviyeden bisikletçiye hitap eden rota seçenekleri sunuyor. Bu muhteşem rotaları Atlas okurları için fotoğraf galerisi olarak derledik.
Marmaris-Bozburun Yarımadası-Marmaris (106 km.)
Gökova Körfezi’nin güneyinden Akdeniz’e uzanan iki yarımadadan biri olan Bozburun’da orman ve denizle saklambaç oynayarak sakin balıkçı köylerini ve turizm alanlarını keşfetmeye ne dersiniz? Önereceğimiz bisiklet rotası Marmaris ilçesinden başlayarak Bozburun Yarımadası’nı dolaşıyor ve daire çizerek tekrar başlangıç noktasına dönüyor. Rotanın bir bölümünde Marmaris Milli Parkı sınırlarında pedal çevriliyor.
Tamamı asfalt yollardan oluşan rota Marmaris-Armutalan-Hisarönü-Orhaniye-Turgut-Selimiye-Avlana-Bozburun-Söğüt-Bayır-İçmeler-Marmaris güzergâhından oluşuyor. Hisarönü yerleşimine dek Marmaris-Datça karayolunu izleyen parkur, bir süreliğine denizden uzaklaşıyor. Her daim esintili bir havaya sahip Hisarönü köyüne erişildiğinde Marmaris-Datça yolundan ayrılarak güneye yöneliniyor. Şimdi Hisarönü Körfezi’ne bakan girintili çıkıntılı sahil şeridini takip edieceksiniz. Orhaniye köyünde kum hareketleri sonucunda oluşmuş Kızkumu, Turgut köyünde aynı isimli şelale, sırtını yeşil bir yamaca yaslanmış küçük bir sahil köyü olan Selimiye geçildikten sonra 1970’li yıllara kadar süngercilik ve balıkçılıkla geçimini sürdüren Bozburun’a ulaşılıyor. Antik ismi Hydas olan ve etrafında üç kale kalıntısı yükselen Selimiye sonrası küçük bir rampa çıkıldığını belirtelim.
Bozburun beldesi, önündeki küçük adacıklarla sevimli ve sakin bir tatil kasabası. Bir sonraki etapta varacağınız Söğüt köyü ise denize açılan kapısı olan Saranda Koyu ve Yunanistan’ın Simi Adası’nı da içine alan etkileyici bir panoramaya sahip.
Thyssanos antik yerleşim kalıntılarının görülebileceği Söğüt sonrasında bir kez daha kıyı bandını terk eden rota, deniz seviyesinden 540 metrelik irtifaya tırmanarak Bayır köyüne çıkıyor. Karia kentlerinden Syrna kalıntılarının üzerine kurulan Bayır, aslında bir kavşak noktası. Rotayı kısaltmak isteyenler Turgur köyünden sonra sola dönerek, Bayır’a çıkabilir. Meydanında dev bir çınar ağacı yükselen yerleşim, jip safari turlarının güzergâhı üzerinde yer alıyor aynı zamanda. Rotanın son bölümünde sert virajları kullanarak İçmeler’e kadar pedal basmadan inebilirsiniz. İsteyenler rotayı iki günlük bir aktiviteye dönüştürerek gidiş-dönüş 26 kilometrelik Söğüt-Taşlıca-Serçe Limanı etabını ilave edebilir. Yaz aylarında bölgenin çok sıcak olduğunu göz önüne almanızda yarar var. Marmaris, Muğla il merkezine 54 kilometre mesafede yer alıyor.
Fotoğraf: Hisarönü-Orhaniye arası / Middle Earth Travel Arşivi