Anasayfa KeşfetGezi Pedalla Türkiye; Muhteşem Rotalar I

Pedalla Türkiye; Muhteşem Rotalar I

Ayşegül Parlayan Özalp

Atlas’ın Haziran 2015 sayısında okurlarına armağan ettiği “Pedalla Türkiye” kitabı, her seviyeden bisikletçiye hitap eden rota seçenekleri sunuyor. Bu muhteşem rotaları Atlas okurları için fotoğraf galerisi olarak derledik.

 

İstanbul Tarih Turu (27 km.)

İstanbul Tarih Turu (27 km.)
Picture 10 of 23

Tarihi yarımada ile birlikte Haliç çevresindeki kültürel ve tarihi mekânları ziyaret eden bisiklet rotası, hemen herkesin katılabileceği bir etkinlik. Kabataş’a kadar deniz seviyesinden devam eden parkurun tek rampası Dolmabahçe-Gümüşsuyu-Taksim arasında. Güzergâh Koç Müzesi-Miniatürk-Alibeyköy-Eyüp-Eminönü-Cankurtaran-Sultanahmet Meydanı-Ayasofya-Gülhane Parkı-Sarayburnu-Galata Köprüsü-Karaköy-Tophane-Fındıklı-Dolmabahçe Sarayı-Gümüşsuyu-Taksim-Galata Kulesi’nden geçiyor. Rotayı, yolların tenha olduğu pazar sabahlarının erken saatlerinde denemenizi tavsiye ederiz.

Parkur, Hasköy’deki bir sanayi müzesi olan Koç Müzesi’nden başlıyor. Sergilediği nadide eserlerle sanayi devrimini anlatan müzeyi gezmenizi öneririz. “Altın Boynuz” olarak da anılan Haliç kıyısını takip ederek Türkiye’nin doğal ve tarihi mekânlarının küçük replikalarını görebileceğiniz Miniatürk’e ulaşıyor. Daha sonra Kâğıthane Deresi’nden karşıya geçerek Emniyet mahallesine varılıyor. Bu noktada önünüze çıkan Alibeyköy Deresi geçilerek güneybatıya yöneliniyor. Bu kez Haliç’in batı kıyısından pedal çeviriyorsunuz. Kentsel dönüşümün yoğun şeklide gerçekleştiği Silahtarağa sonrasında Eyüp’e erişiliyor. Kaslarına güvenenler 58 metre rakımdaki Piyer Loti’ye tırmanarak Haliç manzarasını seyredebilir. Yokuşu göze alamayanlara önerimiz bisikletlerini bağlayıp teleferikle Piyer Loti Tepesi’ne çıkmaları. Yorgunluk çayı sonrası Eyüp Sultan Cami gezilebilir. Rotanın devamında Ayvansaray, Balat ve Fener mahalleleri geçilerek eski Tekel Fabrikası’nın bulunduğu Cibali’ye ulaşılır. Devamında Unkapanı Köprüsü altından, İstanbul’un kalbinin attığı Eminönü’ne varılıyor.

Sirkeci’de sahilden ayrılan rota, Cankurtaran semtindeki tarihi evlerin arasından Sultanahmet Meydanı’na çıkar. Ayasofya önünden Gülhane Parkı’na inen güzergâh tekrar Marmara Denizi sahiline erişip Galata Köprüsü üzerinden Karaköy Meydanı’na varır. Tophane, Fındıklı, Kabataş, Dolmabahçe Sarayı sonrasında Gümüşsuyu rampasına varan bisiklet parkurumuz İstiklal Caddesi ve Tünel üzerinden Galata Kulesi’nde son bulur. Kulenin balkonundan kat ettiğiniz tüm rotayı görebilirsiniz.

İstanbul tarih turunu tamamlayanlar, bildikleri mekânların yanı sıra Tophane Saat Kulesi, üniversiteye dönüşen Cibali Tekel Fabrikası, kültür merkezi olarak kullanılan Sütlüce Mezbahası gibi pek çok eski yapıyı da görebilir.

Fotoğraf: Koç Müzesi / Mustafa Büyükkaya

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap