Atlas, 239. sayısında özel bir ekle okurlarına kış aylarının en güzel keşif rotalarını tanıtmıştı. Doğanın beyaz örtüsüne büründüğü şu aylarda kış rotalarından bir derleme hazırladık.
Hazırlayan: Yıldırım Güngör
SÜPHAN DAĞI / BİTLİS-AĞRI
Yüksekliği 4 bin metrenin üzerinde bir dağ hayal edin. Zirvesine kadar etrafı dağlarla çevrili masmavi Van Gölü manzarası eşlik etsin ve zirvesinde de başka bir göl çıksın karşınıza. Süphan böyle bir dağ. Kışın ise zirvedeki göl birkaç metre karın altında kalıyor. Son yıllarda yaz aylarında hatırı sayılır bir ziyaretçi akınına uğrayan Süphan Dağı artık kışın da cazip hale gelmeye başladı. Büyük bir kısmı Bitlis ili sınırları içinde kalan ve Türkiye’nin ikinci büyük volkanik dağı olan Süphan’ın eteklerine kış aylarında yapacağınız bir günlük aktivite dağın olağanüstü görüntüleri arasında kaybolmanıza neden olacak.
Süphan Dağı’nı önce uzaktan izlemek gerekiyor. Muhteşem bir maviliğe sahip Van Gölü’nün kenarında, kış aylarında beyaza bulanmış bir bilge gibi durur. Bakılan her açı farklı bir Süphan gösterir izleyene. Muradiye yolundan, Artos Dağı’ndan başka, Nemrut Dağı’ndan ve Ahlat’taki Selçuklu mezarlarının arasından başka görüntüler sunar. Ama nereden bakılırsa bakılsın görkeminden bir şey kaybetmez. İçine doğru girdiğinizde ise o görkemi geride kalır ve onun yerine karlarla kaplı vadilerinin güzelliği çıkar ortaya. Bitlis ili sınırları içinde olan ve eteklerinde Adilcevaz ilçesini barındıran Süphan’ın yüksekliği 4 bin 58 metre. Doğu Anadolu’nun birçok yerinden kolaylıkla görülebilen dağın tam tepesinde birkaç küçük buzul gölü bulunuyor. Kış aylarında zirvede çok fazla kar olduğu için görülmesi olanaksız olan göller eylül ayından itibaren türkuvaz renkleriyle zirvenin incisi olurlar.
Kışın tur kayağı ile zirvesine kadar çıkılabilen Süphan Dağı’nda etkinlik yapmak için dağcı olmak gerekmiyor. Adilcevaz’da otelde kalıp sabah da erken çıkarak günübirlik kış yürüyüşleri yapabilirsiniz. Kış kampçılığı eğitimi için ideal düzlüklere sahip olan Süphan Dağı’nın kışın en güzel kamp yeri 3 bin 700 metredeki büyük kraterin düzlüğü. Burada kamp kurarak bir veya iki gece geçirmek inanılmaz bir kış deneyimi kazandırıyor insana. Zirveye buradan çıkmak içinse çok fazla uğraşmaya gerek kalmıyor. En bol karda bile iki saatte zirveye çıkılabilir.
Doğu Anadolu volkanlarının Nemrut ile birlikte Van Gölü kenarındaki bu görkemli temsilcisi çok yakın zamanlara kadar aktivitesini sürdürmüş. Dağın eteklerindeki Aygır Gölü bu aktiviteler sonucunda oluşmuş tipik bir volkanik göl. Bu tür göllere maar adı veriliyor. Dağ zirve yakınlarında bir de buzul barındırıyor. Bir zamanlar tüm zirveyi ve vadileri kaplayan buzul ne yazık ki günümüzde epey küçülerek yamaçlara çekilmiş.
Dağa en kolay tırmanış Adilcevaz’dan yapılıyor. Burada iki rota var. Biri Aygır Gölü rotası, diğeri de Kışkılı rotası. Ancak dağa her mevsimde çıkmak için en uygun rota Kışkılı. Kışkılı mezrasından başlayan tırmanış muhteşem bir manzara eşliğinde 3 bin 700 metreye kadar devam ediyor. Yaz aylarında iki-üç saat arasında süren bu yürüyüş kış aylarında karın durumuna ve ekibin performansına göre beş ile sekiz saat arasında sürebiliyor. Dağın bu kesiminde kar çok batıyor. Bu nedenle hedik veya tur kayağı kullanmakta fayda var.
Yükseldikçe Van Gölü de küçülecek. Bu etap 3 bin 700 metrede Süphan’ın ilk kraterinde sona eriyor. Burası ideal bir kamp alanı. Yazın su da var. Bu düzlükte sıkı bir dinlenme yapıp beslenerek son etaba hazırlık yapabilirsiniz.
Karlar altında bir dondurma külahı gibi duran ikinci koni gevşek kaya bloklarından oluşuyor. Bu blokların arasına kar girdiği için boşluklar fark edilemiyor. Ayaklarınızın bu boşluklara girmemesi için özen göstermeniz gerekiyor. Bu etap ekibin durumuna göre kışın bir-iki saat arasında değişen bir sürede çıkılabiliyor. Manzara burada muhteşem. Yaklaşık 10 dakika sonra da zirvedesiniz. Zirveye çıkınca hemen karşınızdaki tepe daha yüksek gibi gözükür ama asıl zirve gölün sağında kalan bu rotadan çıkılandır.
Fotoğraf: Süphan Dağı’na tırmanış için Kışkılı mezrasından yola çıkılıyor. Zirve dönüşü de tırmanış kadar keyifli (Memet Güngör).