Atlas, 239. sayısında özel bir ekle okurlarına kış aylarının en güzel keşif rotalarını tanıtmıştı. Doğanın beyaz örtüsüne büründüğü şu aylarda kış rotalarından bir derleme hazırladık.
Hazırlayan: Yıldırım Güngör
ERCİYES DAĞI / KAYSERİ
Kayseri il sınırları içinde yer alan Erciyes Dağı Türkiye’nin en önemli macera rotalarını barındırıyor. İç Anadolu’nun en görkemli dağı olan Erciyes, 3 bin 916 metre yüksekliğe sahip. Erciyes kayak, tur kayağı, doğa yürüyüşü, kampçılık ve zirve tırmanışı için ideal bir zirve. Kayak için gidenler kamu kuruluşlarına ait konuk evlerinde ve otellerde konaklayabilirler. Kayak yapmak isteyenler için dağda üç adet kayak pisti bulunuyor. Pistler 1800 metreden başlıyor ve 3 bin metreye kadar ulaşıyor. Kayakçılardan sonra dağı en çok ziyaret edenler dağcılar. Erciyes kış tırmanışı oldukça zorlu. Dağın iki zirvesi var. Biri 3 bin 900 metrelik Küçük Zirve, diğeri de 3 bin 916 metrelik Büyük Zirve. Ancak dağcılar genellikle küçük zirveye çıkıyorlar. Büyük Zirve kışın çok riskli olabiliyor. Erciyes’e tırmanmak için üç rota var. İkisi Tekir Yaylası’ndan gidilen Şeytan Boğazı ve Sırt rotası, diğeri de Süt Donduran üzerinden çıkılan Buzul Rotası. Her üç rota da kışın oldukça zor şartlar içeriyor. Kışın en risksiz rota Şeytan Boğazı. Tırmanış için oteller bölgesinden üç-dört saatlik kamp malzemeli bir yürüyüşle 3 bin metre rakımdaki Çobanini bölgesine varılıyor. Bu etap tur kayağıyla da geçilebilir. Burada birkaç gün kamp kurarak kış kampçılığı eğitimi de yapabilirsiniz. Kışın telesiyejle de çıkılabilir. Kış tırmanışı için saat 02:00’de yola çıkmanız gerekiyor. Bunun nedeni, Şeytan Boğazı’nın en dar yerini güneş doğmadan geçmek. Güneş doğduktan sonra rotanın üstünde bulunan hörgüç kayadan kopan taş parçaları çok büyük riskler yaratabiliyor. Yaz kış bu durum hiç değişmiyor. Tırmanış için yanınıza bol miktarda sıcak su almayı ihmal etmeyin. Şeytan Boğazı’nın dar yeri genellikle buzla kaplanıyor. Bu dar yeri geçtikten sonra sağa doğru kayarak taş düşme riskini azalttıktan sonra yavaş bir tempoda tırmanmaya başlayın. Yükseldikçe nefes alıp verişleriniz hızlanacak, daha çabuk yorulduğunuzu hissedeceksiniz. Tırmanırken çok fazla oturma molası verirseniz hem çok fazla zaman kaybeder hem de daha çabuk yorulmaya başladığınızı hissedersiniz. Bu nedenle ayakta kısa dinlenmeleri tercih edin.
Zirveye yaklaşınca rotanın ortasında büyük bir kaya göreceksiniz. Bu kayanın arkasına dolandınız mı zirveye iyice yaklaştınız demektir. Buradan direkt olarak zirveye gidebilirsiniz ama eğer zemin karlı ise biraz kaygan olabilir. Benim önerim sırta çıkarak oradan zirveye yürümek. Zirveye çıktığınızda hava açıksa Aladağlar ve Hasan Dağı’nı çok net olarak görebilirsiniz. Küçük Zirve’nin tam karşısında bulunan Büyük Zirve’ye gitmenizi tavsiye etmem. Tekir Yaylası’ndaki diğer bir zirve ize Koç Dağı. Yüksekliği 3 bin metre civarında. Otellerde kalarak günübirlik yürüyüşler yapabilirsiniz. Koç Dağı’ndan Erciyes’in manzarası olağanüstü.
Fotoğraf: Erciyes’in eteklerine kış ayların da çadırlar konuk oluyor; bu mevsimde dağda koşullar oldukça zor (Yasin Güngör).