Atlas, 239. sayısında özel bir ekle okurlarına kış aylarının en güzel keşif rotalarını tanıtmıştı. Doğanın beyaz örtüsüne büründüğü şu aylarda kış rotalarından bir derleme hazırladık.
Hazırlayan: Yıldırım Güngör
BOZDAĞ / İZMİR
Ege bölgesinin önemli kayak merkezi olan Bozdağ aynı zamanda çok iyi yürüyüş parkurlarına da sahip. İzmir ve Manisa illerinde 120 kilometre boyunca uzanan Bozdağlar, Ege Bölgesi’nin en heybetli silsilelerinden. Kuzeyinden Gediz, güneyinden Küçük Menderes nehirleriyle sınırlandırılan Bozdağlar’ın iki yanında iki verimli vadi ve geniş tarım toprakları uzanıyor. Bozdağlar bu nehirlere inen derelerle derin derin yarılıyor. Bozdağlar’ın en yüksek noktası, 2 bin 159 metrelik “Kırklar Tepesi”. Zirvenin hemen yakınında Bozdağlar Kayak Merkezi bulunuyor. Burası, ılıman iklimiyle ünlü Ege Bölgesi’nin en önemli kış turizmi merkezlerinden. Kayak merkezi, İzmir il merkezine birkaç saat mesafede olmasıyla da ziyaretçileri kendine çekiyor. Kayak merkezinde kar kalınlığı 80-120 santimetre arasında değişiyor. Bozdağlar’ın zirvesine özel bir teleferikle çıkılabiliyor ve yörenin benzersiz kış manzarası seyredilebiliyor.
Yürüyüş için araçla Bozdağ’dan Gündalan Yaylası’na, oradan da Büyük Çavdar Yaylası’na gidilmeli. Bu bölgenin yüksekliği 1500 metre. Buradan zirveye kadar olan telesiyej hattını takip ederek zirveye kadar iyi bir kış yürüyüşü yapmak mümkün. Kayak merkezindeki otelde veya Bozdağ’daki pansiyonlarda konaklama da yapabilirsiniz.
Bozdağlar’ın etekleri kış sporları, karda doğa yürüyüşleri için çok uygun. Özellikle zirveye yakın Gölcük önemli bir doğa değeri. Göl kış aylarında buz tutuyor ama bu mevsimde de beyaz coğrafyanın güzelliklerine şahit olmaya gelenleri ağırlıyor; kıyıdaki otel ve restoranlar boş kalmıyor.
Evliya Çelebi, Gölcük için şunları yazmıştı: “Etrafı bir günde ancak dolaşılır. Suyu buz gibidir. İçinde yetmiş tür balık olduğu sicilde yazılıdır. Kırkar, ellişer okka balıkları olur. Gölün etrafında kerpiçten yapılmış 2 bin ev vardır. Birkaç cami, han ve hamamı vardır… Bu yaylalarda tam bir hafta zevk ve sefalar ettik…”
Bozdağlar’ın bereketi tarihte de onu efsanevi bir alan yapıyordu. Toprağın bereketini simgeleyen, özellikle üzüm bağlarının koruyucusu sayılan antik tanrı Dionysos, efsanelerde Bozdağlar’la ilişkilendirildi. Antik adı “Tmolos” olan Bozdağlar o dönemde üzümüyle ve şarabıyla ünlüydü. Efsanelere göre Kral Midas da dokunduğunu altına dönüştürme yeteneğini Tmolos’ta kazandı. Ama bir süre sonra başına dert olan bu hediyeyi geri alması için yine bu dağlarda Dionysos’a yalvardı.
Bozdağlar’ın eteklerinde çok sayıda tarihi kalıntı bulunuyor. Ödemiş’in Birgi beldesi eski yapılarla bezeli, koruma bilinci örnek gösterilecek bir yerleşim. Özellikle Çakırağa Konağı’yla tanınıyor. Dağların kuzey yüzünde bulunan Sardeis ise önemli bir antik değer. Antik kent Salihli ilçe merkezinin sekiz kilometre batısında yer alıyor. Sardeis surlarının dışında ise Artemis Tapınağı kalıntıları bulunuyor.
Fotoğraf: Bozdağ beldesi Aladağ zirvesinin eteklerine kurulu (Cüneyt Oğuztüzün).