Anasayfa KeşfetGezi En Güzel Kış Rotaları

En Güzel Kış Rotaları

Atlas, 239. sayısında özel bir ekle okurlarına kış aylarının en güzel keşif rotalarını tanıtmıştı. Doğanın beyaz örtüsüne büründüğü şu aylarda kış rotalarından bir derleme hazırladık.

Hazırlayan: Yıldırım Güngör

AYDER YAYLASI / RİZE

AYDER YAYLASI / RİZE
Picture 10 of 19

Bir zamanlar bir yayla varmış. Bir ormanın kenarındaki ahşap evlerden kurulu bu yaylanın altından gürül gürül akan dere, onun bir başka güzel yüzüymüş. İnsanlar yaylalarından çok memnunmuş. Yaylanın sadece ilkbaharı ve kışı varmış. Kar yağıncaya kadar her taraf çiçeklerle kaplanırmış. Bir insanın yaşamında görebileceği en güzel kış görüntülerini sunarmış. Adeta masal dünyasından çıkmış gibiymiş. Karlar altına gömülmüş ahşap yayla evleri, beyaza bürünmüş ormanlar, bacasından duman tüten evler ve yükseklerden dökülen şelaleler… Her biri farklı bir kış güzelliği katarmış yaylaya. Sonra birileri gelmiş ve sondaj çalışmaları başlamış. Sıcak su bulunmuş ve yaylanın kaderi de değişmiş. Önce beton bir kaplıca binası yapılmış, sonra beton evler ve oteller. Ne yazık ki bu masal dünyası 1990’lardan itibaren büyük bir beton işgaline uğramış. Sonra insanlar hata yaptıklarını anlamış ve yaylayı eski haline getirmek için çalışmalar başlamış. Beton binalar ahşapla kaplanarak görsel çirkinlik büyük ölçüde önlenmiş ama o güzelim yayla bir daha geri gelmemiş.

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alan Ayder Yaylası’nın öyküsü işte böyle. Kaçkar Dağları Milli Parkı içinde 1350 metre yükseklikte yer alan yaylada birkaç yıl öncesine kadar kışın ciddi bir ulaşım problemi yaşanıyordu ama artık ona ulaşmak için hiçbir problem yok. Araçla Ayder’e kadar gidip, buradaki otellerde kalınarak birkaç günlük muhteşem bir kış etkinliği gerçekleştirilebilir..

İyi ekipmanı olanlara önereceğim iki kış rotası var. Biri Ayder-Hacızeni rotası, diğeri de Ayder-Galer Düzü rotası. Yapılacak tek şey Ayder-Yukarı Kavran yolunu takip ederek yayla çıkışındaki köprüyü geçtikten sonra sola doğru giden yola girmek. Yolun başlangıcı biraz yokuş, yükseldikçe eğim düzleşmeye başlıyor. Kar durumuna göre bir iki saatlik bir yürüyüş sonrasında bir beton köprüye varılıyor. Köprüden, biraz dinlendikten sonra yolu takip ederek yüründüğünde, kısa bir süre sonra yol sola doğru dönecek. Sola dönen bu yol Huser Yaylası’na gidiyor. Yolu takip ederseniz üç dört saat sonra Huser Yaylası’na vardığınızda Kaçkar zirvesi, Kındevul Tepe ve Altıparmak Dağları tüm görkemiyle karşınıza çıkacak. Bu yolu kamp yüküyle yürürseniz ödülü yaylada bir akşam konaklamak olabilir. Bu olağanüstü görüntüleri izleyebilmek için mutlaka iyi bir ekipmanla yürümek gerekiyor. Sola dönmeyip yoldan devam ederseniz bir saat sonra Hacızeni Yaylası’na varacaksınız. Yaylanın çıkışındaki düzlük de kamp için çok ideal. Vadi içinde kışın daha fazla ilerlememek gerekiyor. Yayladan sonra çığ riski artmaya başlıyor. Galer Düzü rotası da Yukarı Kavran yolu üzerinde. Ayder’den 8 kilometre mesafedeki bu düzlük, Fırtına Deresi’ni besleyen en önemli dereler olan Kavran, Çeymakçur ve Palakçur derelerinin birleştiği yer. Bu üç akarsu burada kaynaşıp Ayder Deresi’ni oluşturuyor ve Çamlıhemşin’de Fırtına’ya karışıyor. Bu etap da kışın oldukça zorlu. Bu nedenle burayı da kamp yüküyle yürüyüp Galer Düzü’nde kamp kurarak bir veya iki gece kalmak daha keyifli. Bu rotada da çığ riskine dikkat etmek gerekiyor. Bu düzlükte birleşen üç derenin aktığı vadilerde kış aylarında çok çığ düşüyor. Eğer bölgeye son günlerde fazla kar yağmış ve yürüyüş günü hava çok sıcaksa yürüyüşü iptal etmekte fayda var. Her iki rotayı tur kayağı kullanarak da geçebilirsiniz. Batmadan ilerleyeceğiniz için daha az enerji harcarsınız..

Ayder Yaylası içinde yürüyerek de kışın tadını çıkarabilirsiniz. Kaplıca kışın da faaliyette olduğu için Ayder’e gelip kaplıca keyfi yaşamadan dönmek olmaz. Bu nedenle ne yapıp edip kaplıcaya da gitmek gerek.

Fotoğraf: Karla birlikte bambaşka güzelliğe bürünen Ayder Yaylası kış sporları için de cazip bir köşe (Ufuk Sarışen).

Benzer Yazılarımız

Yorum Yap